Service

Accounting 250 Practice Exam Chapter 5-9 Chapter 5 1. Davis Company February 28th bank sta

Accounting 250 Practice Exam Chapter 5-9 Chapter 5 1. Davis Company February 28th bank sta

Accounting 250
Practice Exam Chapter 5-9
Chapter 5
1. Davis Company February 28th bank statement said it had a balance of $9,600. The bank statement showed one check from a customer returned as NSF check for $500 and a service charge of $40. The company noted it had deposits in transit of $4,500. The balance per the check book was $9,500. Based on the facts, what was the value of the outstanding checks at February 28th?
a. $8,960
b. $5,140
c. $440
d. $100
Balance per bank
Balance per books
2. All of the following bank reconciliation items would be found on the book side of a bank reconciliation except
a. interest earned
b. deposits in transit
c. fee for collection of note by the bank
d. NSF check of a customer
3. Jansen Company had the following bank information:
Cash Balance per books $2,200
Outstanding checks $1,500
Deposits in transit $ 300
NSF checks noted on bank statement (from customer) $ 140
Notes receivable and interest collected by bank $ 740
Bank Service charges for April $ 25
What is the adjusted balance per books for Jansen Company as of April 30, 2003?
a. $3,075
b. $2,940
c. $2,775
d. $3,055
4. Internal controls are important because they
a. prevent fraud and misleading financial statement
b. eliminate fraud
c. deter fraud and prevent theft and other abuses
d. guarantee accurate financial statements
5. The company wrote a check for $250 but recorded it as a deduction of $520. To reconcile the bank statement, the company would:
a. increase the balance per checkbook by $270
b. decrease the balance per checkbook by $270
c. increase the balance per bank by $270
d. decrease the balance per bank by $270
6. The purpose of the Sarbanes-Oxley Act of 2002 is to
a.
restore public confidence and trust in the financial statements of publicly held companies.
b.
require all companies to prepare financial statements.
c.
protect companies from demands of investors, stockholders, and creditors.
d.
do all of these.
Chapter 6
7. Jones Company lends Gray Company $20,000 on May 1, accepting a four-month, 9% interest note. Jones prepares financial statements on May 31. What adjustment for interest should be made before the financial statements can be prepared?
a. increase Note Receivable, $20,000 and decrease Cash, $20,000
b. increase Interest Receivable, $150; increase retained earnings (Interest Revenue), $150
c. increase Cash, 150; increase retained earnings (Interest Revenue, $150
d. increase Interest Receivable, $600; increase retained earnings (Interest Revenue, $600
8. When the allowance method is used to account for uncollectible accounts, Bad Debts Expense is recorded when
a. a sale is made.
b. an account becomes bad and is written off.
c. management estimates uncollectible accounts at the end of the accounting period.
d. a customer's account becomes past due.
9. Johnson Company’s accounts receivable has a balance is $75,000. Management estimates that $3,750 of accounts receivable are uncollectible. What is the cash (net) realizable value of the accounts receivable after the adjusting entry is made?
a. $75,000.
b. $71,250.
c. $78,750.
10. On the balance sheet the Allowance for Doubtful Accounts
a. is offset against total assets.
b. increases the cash realizable value of accounts receivable.
c. appears under the heading "Other Assets."
d. is deducted from accounts receivables.
Use the following information for next 2 questions
A company just starting business made the following four inventory acquisitions in June:
Unit Cost Total cost
June 1 150 units $5.20 $ 780
June 10 200 units $5.85 1,170
June 15 200 units $6.30 1,260
June 28 150 units $6.60 990
700 $4,200
A physical count of merchandise inventory on June 30 reveals that there are 200 units on hand.
11. Using the First-In, First-Out inventory method, the value of the Cost of Goods Sold
on June 30 is
a. $1,073.
b. $1,305.
c. $2,895.
d. $3,127.
12. Using the weighted average method, the amount allocated to Ending inventory on June 30 is
a. $1,200.
b. $3,000.
c. $1,198.
d. $1,320
13. In a period of rising prices, which of the following statements is true?
a. LIFO will have the higher ending inventory and highest cost of goods sold as compared to FIFO.
b. FIFO will have the higher ending inventory and highest cost of goods sold as compared to LIFO.
c. FIFO will have the higher ending inventory and lowest cost of goods sold as compared to LIFO.
d. LIFO will have the higher ending inventory and lowest cost of goods sold as compared to FIFO.
14. If net sales is $550,000, beginning inventory is $110,000, and ending inventory is $125,000, how much would be the accounts receivables turnover?
a. 4.4
b. 5.0
c. 4.7
d. 4.0
15. If sales is $1,000,000, cost of merchandise sold is $750,000, and average inventory is $220,000, how much would be inventory turnover?
a. 1.1
b. 3.4
c. 1.3
d. 4.5
Chapter 7
16. Which of the following are intangible assets?
a. equipment.
b. Copyright
c. Patent.
d. b and c are both intangible assets.
e. all three are intangible assets
17. Jones and Co. buys land to mine for gold on January 1, 2008 for $1,000,000. The company estimates the land will provide 100,000 units of gold during the time it is mined. If the company extract 25,000 units of gold in the first year, what is the amount of the depletion to be recorded
a. $10.00.
b. $100,000.
c. $250,000.
d. $25,000 .
18. On January 1, 2005, a company purchased factory equipment for $100,000. It is estimated that the equipment will have a $10,000 salvage value at the end of its estimated 5-year useful life. If the company uses the straight line method of depreciation, the amount of depreciation expense for the second year after the purchase is?
a. $40,000.
b. $18,000.
c. $20,000.
d. $36,000.
19. On July 1, 2000, Waters Kennels sells equipment for $18,000. The equipment originally cost $60,000. The Accumulated Depreciation account had a balance of $40,000 on July 1, 2000, using the straight-line method. At disposal, there is a
a. $3,000 gain.
b. $2,000 loss.
c. $3,000 loss.
d. $2,000 gain.
20. The balance in the Accumulated Depreciation account represents the
a. cash fund available to replace plant assets.
b. amount to be deducted from the cost of the plant asset to arrive at its fair market value.
c. total amount charged to depreciation expense in the current period.
d. total amount charged to depreciation expense since the plant asset was acquired.
21. A truck costing $35,000 was completely destroyed when its engine caught fire. At the date of the fire, the accumulated depreciation on the truck was $16,000. An insurance check for $15,000 was received based on the value of the truck at the time of loss. (NOTE treat like cash sale) The transaction to record the insurance proceeds and the disposition of the truck (truck taken to dump) includes a
a. increase retained earnings- Gain on Disposal of $15,000.
b. decrease the Truck account of $19,000.
c. decrease the cash account for $19,000.
d. decrease retained earnings – Loss on Disposal of $4,000.
22. Equipment was purchased for $15,000. Freight charges amounted to $700 and there was a cost of $2,000 for building a platform and installing the equipment. It is estimated that the equipment will have a $3,000 salvage value at the end of its 5-year useful life. Depreciation expense each year using the straight-line method will be
a. $3,540.
b. $2,940.
c. $2,460.
d. $2,400.
23. A company has equipment on its balance sheet with a cost of $25,000. The equipment has a four year useful life and zero estimated salvage value. At the beginning of the year, the related accumulated depreciation account had a balance of $9,000. If annual depreciation is $6,250, the book value of the equipment at the end of the year is
$25,000
b. $16,000
c. $9,750
d. $6,250
24. The fixed asset turnover is calculated as _________.
a. net income divided by average fixed assets
b. net sales divided by cost of the assets
c. average fixed assets divided by net sales
d. net sales divided by average fixed assets
Chapter 8
25. On January 1, 2005 the Torrez Corporation issues 10-year, 5% bonds at face value for $1,000,000. The transaction to record the payment of semi-annual interest will
a. decrease assets and decrease equity.
b. decrease assets and increase liabilities
c. increase liabilities and decrease equity.
d. decrease assets and decrease liabilities
26. If the market rate of interest is less than the contractual (stated) rate of interest, the bond will sell
a. at a premium
b. at face value
c. at a discount
d. can’t determine with this information
27. The board of directors of Weston Company declared a cash dividend of $2.00 per share on 30,000 shares of common stock on September 15, 2003. The dividend is to be paid on October 30th to the stockholders of record on October 7th. The transaction to record the payment of the dividend on October 30th is
a. Increases dividends payable and decreases retained earnings.
b. Decreases dividends payable and decreases cash
c. Decreases cash and decreases retained earnings
d. Decreases dividends payable and increase retained earnings
28. If a company can determine a reasonable estimate of an expected loss from a lawsuit and it is probable it will lose the suit, the company should
a. only disclose the basic facts regarding the suit in the notes to its financial statements.
b. record the loss and disclose the basic facts regarding the suit in the notes to its financial statements
c. neither disclose the loss or record the loss.
d. pay the amount estimated.
29. The impact of the accounting equation on the declaration date of a dividend will
a. increase assets and increase equity.
b. decrease assets and decrease liabilities
c. increase liabilities and decrease equity.
d. decrease assets and decrease equity
30. J. Jones Company issued 100,000 shares of $5 common stock for $8 per share. What is the impact on the accounting equation?
a. Assets
Liabilities
Equity
Cash
Retained Earnings
+$800,000
+$800,000
Assets
Liabilities
Equity
Cash
Common Stock
-$800,000
-$800,000
Assets
Liabilities
Equity
Cash
Common stock Add paid in Capital
+$800,000
+$500,000 +300,000
31. For the year that just ended, a company reports net income of $1,500,000. There are 500,000 shares authorized, 300,000 shares issued, and 250,000 shares of common stock outstanding. What is the earnings per share?
a. $5.00
b. $2.50
c. $6.00
d. $3.00
Chapter 9
32. Roman & Co. at December 31, 1999 had beginning accounts receivable of $40,000; ending accounts receivables of $60,000; cost of goods sold of $600,000; and net sales of $800,000. What is Roman’s Accounts Receivable turnover for 1999?
a. 20.0 times
b. 16.0 times
c. 13.3 times
d. 12.0 times
33. The percent of fixed assets to total assets is an example of
a.
vertical analysis.
b.
solvency analysis.
c.
profitability analysis.
d.
horizontal analysis.
34. The percentage of change in long-term liabilities between two balance sheet dates is an example of
a.
vertical analysis.
b.
solvency analysis.
c.
profitability analysis.
d.
horizontal analysis.
35. Roman & Co. at December 31, 2011 had current assets of $40,000; total assets of $160,000; current liabilities of $30,000 and total liabilities of $70,000. What is Roman’s current ratio for 2011?
a. 1.33 to 1
b. .25 times
c. .57 to 1
d. 2.29 to 1
Miscellaneous
36. Which set of accounts are all found on the balance sheet?
a. Equipment, dividends and accumulated depreciation
b. Gain on sale of equipment, interest income, and repair expense
c. Copyright, Goodwill and accounts receivable
d. Amortization expense, depreciation expense and notes receivable
37. Which set of accounts are all found on the income statement?
a. Equipment, dividends and accumulated deprecation
b. gain on sale of equipment, interest income, and repair expense
c. Copyright, Goodwill and accounts receivable
d. Amortization expense, depreciation expense and notes receivable

Use the following trial balance to answer the next questions:
Henderson Hardware
Account list as of December 31, 2009
Balance in account
Cash
58,000
Accounts Receivable
20,000
Allowance for Doubtful Accts.
5,000
Inventory
19,000
Supplies
6,000
Equipment
50,000
Accumulated Depreciation
10,000
Goodwill
4,000
Accounts Payable
27,000
Unearned Revenue
3,000
Long Term Note Payable
40,000
Common Stock
18,000
Additional Paid in Capital
54,000
Retained Earnings (1/1/09)
5,000
Treasury Stock
4,000
Dividends
2,000
Sales
250,000
Sales Returns
5,000
Cost of Goods Sold
138,000
Delivery Expense
7,000
Rent Expense
24,000
Salaries Expense
60,000
Depreciation Expense
7,000
Bad Debt Expense
6,000
Interest Expense
1,000
Income Tax Expense
1,000
What is net income?
What is the amount of total current assets?
What is the amount of Net fixed assets?
What is the amount of total assets?
What is the amount of current liabilities?
What is the amount of total liabilities?
What is the amount of retained earnings at 12/31?
What is the amount of stockholder’s equity at 12/31?

Answer Key:
1
B
2
B
3
C
4
C
5
A
6
A
7
B
8
C
9
B
10
D
11
C
12
A
13
C
14
C
15
B
16
D
17
C
18
B
19
B
20
D
21
D
22
B
23
C
24
D
25
A
26
A
27
B
28
B
29
C
30
D
31
C
32
B
33
A
34
D
35
A
36
C
37
B
Net income = 1,000
Total current assets = 98,000
Net Fixed assets = 40,000
Total assets = 142,000
Total current liabilities = 30,000
Total liabilities = 70,000
Ending retained earnings = 4,000
Total stockholder’s equity 72,000

Rosa Parks 07-Nov-2017

Answer (UnSolved)

question Get solution